Corona
Veilig langskomen blijft zeker mogelijk!
2020/09/09

Nieuwe regels voor een AV op afstand?

Sinds de Corona-crisis gaan er verschillende stemmen op die vragen om soepelere regels inzake de organisatie van een Algemene Vergadering van op afstand. Momenteel is dit dus nog niet mogelijk.

Een Algemene Vergadering van mede-eigenaars is enkel rechtsgeldig als deze fysiek is gehouden en als er minstens de helft van het aantal eigenaars en aantal aandelen aanwezig zijn. Er is wel 1 uitzondering, namelijk de schriftelijke Algemene Vergadering. Dat komt er op neer dat elke eigenaar deelneemt aan de schriftelijke beraadslaging en stemming, en dat ook alle eigenaars eenparig akkoord zijn over het te stemmen onderwerp. Dat zijn natuurlijk dus vaak onhaalbare criteria.

Nu zijn er gesprekken lopende tussen de Syndicus sector en het kabinet van de minister van Justitie Geens om deze regelgeving te versoepelen, zodat er toch hybride, deels digitale, vergaderingen kunnen plaatsvinden. Die natuurlijk wettelijk geldig zijn. We vernemen zonet in een email van het BIV dat deze gesprekken constructief verlopen, maar dat een aanpassing van de wetgeving nog niet voor direct zal zijn.

Dringende vraag?
Ga naar onze support

SYNSTAR BV

Baron R. de Vironlaan 130A bus 102
1700 Dilbeek

BE0743 785 310

Toezichthoudende autoriteit:
Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars

Onderworpen aan de BIV plichtenleer
 
Erkend syndicus B.I.V. 510.294